Vw T6 Aux Heater Unlock - Please Help !

Discussion in 'Vehicle Faults Warranty Repairs Issues & Problems' started by Tdjrt, 20 Feb 2020.

  1. Tdjrt

    Tdjrt New Member

    Map
    Good evening all,
    Trying to unlock my Webasto Auxillary Heater via VCDS but struggling.
    I've tried clearing the failed start codes but unsuccessful.
    I have gone into adaptions and I believe I need to change a 0 to a 1 in a specific channel. But I have drop down options instead of channels.
    Please help !!
     
  2. mmi

    mmi Senior Member VCDS User VIP Member T6 Legend

    Map
    What's the value of adaptation "IDE06688-Auxil. heater activation"?
     
  3. Tdjrt

    Tdjrt New Member

    Map
    @mmi it reads 'active'
    I have tried changing to inactive and back but that didn't change anything.
    I have gone to the security access and entered the code.
     
  4. Tdjrt

    Tdjrt New Member

    Map
  5. Tdjrt

    Tdjrt New Member

    Map
    These are my Error Codes

    Friday,21,February,2020,08:32:38:04960
    VCDS Version Release 19.6.2 (x64) Running on Windows 10 x64(Parallels)
    www.Ross-Tech.com
    Tom
    Address 18: Aux. Heat Labels: 7E0-963-27X-18.clb
    Control Module Part Number: 7E0 963 273 A HW: 7E0 963 273 A
    Component and/or Version: STH-T5GP2 003 0009
    Software Coding: 4391
    Work Shop Code: WSC 02737 790 50316
    ASAM Dataset: EV_AuxilParkiHeateWOST5G2 001013 (VN75)
    ROD: EV_AuxilParkiHeateWOST5G2.rod
    VCID: 2B030060A384065F4C7-807F
    3 Faults Found:

    0056 - No Flame Detected
    B1389 F0 [009] - During Initial Start Attempt
    Confirmed - Tested Since Memory Clear
    Freeze Frame:
    Fault Status: 00000001
    Fault Priority: 3
    Fault Frequency: 1
    Reset counter: 4
    Mileage: 72 km
    Date: 2017.01.24
    Time: 08:42:20

    Operating condition of parking heater: Start
    74
    Coolant temperature of parking heater: 37 °C
    Coolant temperature: 36 °C
    Engine running status: detected
    Fuel level: 63 l
    Heater output: 5000 W

    0002 - No Flame Detected
    B1389 F1 [009] - After Repeated Start Attempts
    Confirmed - Tested Since Memory Clear
    Freeze Frame:
    Fault Status: 00000001
    Fault Priority: 3
    Fault Frequency: 1
    Reset counter: 4
    Mileage: 73 km
    Date: 2017.01.24
    Time: 09:45:47

    Operating condition of parking heater: After-run - burnout
    92
    Coolant temperature of parking heater: 43 °C
    Coolant temperature: 44 °C
    Engine running status: detected
    Fuel level: 64 l
    Heater output: 5000 W

    0135 - Heater Unit Locked
    B138F 00 [009] - -
    Confirmed - Tested Since Memory Clear
    Freeze Frame:
    Fault Status: 00000001
    Fault Priority: 2
    Fault Frequency: 1
    Reset counter: 5
    Mileage: 95 km
    Date: 2017.01.26
    Time: 12:08:22

    Operating condition of parking heater: After-run - burnout
    92
    Coolant temperature of parking heater: 33 °C
    Coolant temperature: 31 °C
    Engine running status: detected
    Fuel level: 63 l
    Heater output: 0 W
     
  6. mmi

    mmi Senior Member VCDS User VIP Member T6 Legend

    Map
    Thanks. I was a kind of hoping that the locking would just have disabled the heater. And there does not seem to be any other obvious adaptation related to this, neither in basic settings :(. As you mentioned in the first post twiddling a certain adaptation channel value 0/1 was the way to reset/unlock older generation Webasto. (Un)fortunately I haven't yet come up against a locked new one so can't offer any solid advise. But definitely interested of the resolution using VCDS.

    Another way to reset by removing fuse at heater start-up to try at ---> Webasto Coolant Heater Lockout - Codes

    Meanwhile, all the measurement blocks and adaptation for comparison of mine are here ---> Webasto Auxiliary Heater - customizing

    If you could pull out the same package, it would be interesting to see if they are any different because of being locked.
     
    Robert and J J Mc like this.
  7. oldiebut goodie

    oldiebut goodie Senior Member VIP Member T6 Guru

    Oh no, not again!
    Due to running fuel low or something else?
    Again the wrong side of the country for me to do it with the Webasto gear.
     
    Robert likes this.
  8. Tdjrt

    Tdjrt New Member

    Map
    Bought the van second hand and the error codes we already here. Just wish I could reset. Going to try your fuse method tomorrow @oldiebut goodie ! Fingers crossed. Assume I’m going to need to see someone with webasto gear to reset probably ?
     
  9. mmi

    mmi Senior Member VCDS User VIP Member T6 Legend

    Map
    Any chance you could extract all measurement blocks and adaptation maps from Webasto??
     
    Robert likes this.
  10. Tdjrt

    Tdjrt New Member

    Map
    Under VCDS how would I do this?
     
  11. mmi

    mmi Senior Member VCDS User VIP Member T6 Legend

    Map
    VCDS -> Applications -> Controller Channel Map ->

    [​IMG]
    Tick/fill boxes as above and hit Go

    VCDS Flashes screens for a moment (when finished hit "Done, Go Back") and in folder C:\Ross-Tech\VCDS\Logs\.... there will be files
    adpmap-18-xxxxxxx....CSV and blockmap-18-xxxxxxx....CSV

    Just strip off last 5 digits of the VIN (if so desired) in file name and upload the files here.
     
    Last edited: 1 Mar 2020
    Robert likes this.
  12. mmi

    mmi Senior Member VCDS User VIP Member T6 Legend

    Map
    You could try under Basic Settings -> IDE06654-Disengaging heater
    It is said to work on MQB platform vehicles (which T6 is not though but there are similarities).
     
    Last edited: 2 Mar 2020
    Robert likes this.
  13. Tdjrt

    Tdjrt New Member

    Map
    Good morning, Please see attached my scan of adaptions etc for block 18. I. hope you can make some sense of it all. Real head scratcher at the moment. With regards to basic settings, I can't find this on my Ross-Tec app. Thank you. Tom
     

    Attached Files:

  14. mmi

    mmi Senior Member VCDS User VIP Member T6 Legend

    Map
    Thanks. Any chance to get also blockmap-18-xxxxxxx....CSV uploaded. As there are a few faults, chances are there in this file are some more bits of information.

    Should be under module 18 (Aux.Heater).
    VCDS -> Select Control Module -> 18-Aux.Heater -> Basic Settings -> IDE06654-Disengaging heater
     
    Last edited: 3 Mar 2020
    Robert likes this.
  15. Tdjrt

    Tdjrt New Member

    Map
    @mmi You saved the day. Using Basic settings under Disengging Heater, with security access already activated the codes have now cleared. I tried running some function testes but noting was happening via VCDS. I suppose I'll have to wait until the engine is cold and temp is below 5 degrees.
    Onto my next question (as long as the heater fires up) how difficult is adding the 'remote control' as I've found this option in the coding section (attached image)? Is it just a tick box and find the correct Receiver ? thank you all for help so far!

    88F5C6C6-1176-431B-90A3-F9E546C7398E.jpeg

    2E484BDF-C568-4B17-8312-22CC31E42751.jpeg
     
    mmi and Robert like this.
  16. Tdjrt

    Tdjrt New Member

    Map
    For anyone else who might be in my situation and reading this in the future, here are the screenshots of what was done.

    381ECD90-12C1-4E72-AC4A-7407745CDA84.jpeg

    6954381C-983E-49CC-9BE0-8F53A7904A3C.jpeg

    D3AD2800-C1A3-448A-B757-9C586405AF8C.jpeg
     
    mmi and Robert like this.
  17. Robert

    Robert Senior Member VCDS User VIP Member T6 Guru

    Map
    Webasto Auxiliary Heater - customizing
     
    mmi likes this.
  18. mmi

    mmi Senior Member VCDS User VIP Member T6 Legend

    Map
    That's excellent news. :thumbsup:
    Did you run the tests through this menu "Output Tests"
    upload_2020-3-4_21-48-13.png
    The following tests should run at any temperature - and are easily heard.
    - Combustion Air blower
    - Recirculation pump
    - Metering pump
    You read the link @Robert post? Can be done - but software in the Webasto needs to be reprogrammed.
    Which A/C you have, Climatronic (see pic --> Webasto Auxiliary Heater - customizing )
    or Climatic (4-speed front cabin blower)?

    What bothers me a bit is the current coding of your Webasto - "4391". Any idea why?
    I would have expected it to be "4101" from factory for T6.
     
    Robert likes this.
  19. Tdjrt

    Tdjrt New Member

    Map
    I ran the test via output tests yes. But none of them seemed to do anything except for the metering pump (sounded like a relay under the dash engaged) but that was that. Waiting for temperature to drop below 5 degrees now. I haven’t much of an idea why it’s 4391. Anything I can look into about this ? Don’t think I’ll jump into the remote setting just yet. Not until I get it working as it should anyway !
     
  20. Tdjrt

    Tdjrt New Member

    Map
    Good morning all, an update on manually starting the aux heater today. Under basic settings - customer start test - activates heater (great start) after around 1 minute it cuts out and error code 0056 - No flame Detected. Guess I've got a faulty unit of some sort. looking back at my original post with fault codes, there was 70km on the clock. And dated 2017.01.24. This was when the van was registered. Looks like its been faulty from day 1 and never looked at ! Going to try and get it up on a ramp to see if fuel pump is pumping as I can't hear it (and should be able to hear the clicking). @mmi I also changed my coding form 4391 to 4101 but that didn't change anything. Any help advice would be great. Is there any way I can get a whole data sheet of 18 Aux whilst it's running? might shed some light on my problems !
     
    mmi likes this.

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice