T6.1 CarPlay issue

Mahilameach

New Member
VIP Member
Hi all,

New to the forum having bought a new T6.1 Space Grey Kombi in August.

Since then I’ve been having issues with CarPlay with my iPhone. Crackling during calls and playing music as well as person on the other end telling me they can hear their own voice echoing significantly enough I’ve had to hang up a few times.

I’ve taken the van to VW twice now and each time they have reported no faults. I’ve noticed today that there isn’t an issue when using straight Bluetooth for a call, only CarPlay.

VW have been helpful tbf and they are looking into it again. Two hire cars later - which I insisted they pay for - and still no solution.

Wondering if anyone else has had this problem and has a fix? I’ve tried new Apple cables, a VW own brand one and even tried someone else’s phone.

Thanks

Guy
 

BigDean

Member
VIP Member
I have had the echoing problem before on a car, which was down to volume. I knocked it down a couple of % and it went away. It was a pain as it wasn't quite loud enough to use all the time.
 

Kingsimon2000

Member
VIP Member
T6 Pro
I've got the same issues... I used the give my mate grief for his vw amarok about the echo when i was calling from ym bm,,, well now i've got the van and I getting the same thing.. The music crackle that can occur is not a vw thing but an apple carplay issue lots of moaning online.. I've stuck a few playslist on a the sd card and that works well.. Phonecalls are trickier.. I think the issue is the mic that is in the van... where is it? I did read somehwere about making calls from the head unit and not starting them on the phone... I think so far the best call quality is being called via whatsapp and that way you can answer the call on the headunit so suing the van mic.. Also why isnt there a phone answer / off button the steering wheel? Have I missed soemthing really obvious? I hope you found an answer.. I'll keep trying the options.! Keep us posted..
 

Mysticboer

Gradually turning into another van nut
VIP Member
T6 Pro
I haven’t noticed any issues with CarPlay yet (August reg 6.1 as well) and have been quite impressed with how well it works...I know not directly helpful for solving your problem, but at least suggests that the issue is not inherent to CarPlay.
 

ThreeBridgeT6

Senior Member
VIP Member
T6 Pro
Another thread on here (Faulty AppConnect) suggests using a VW lightning cable rather than Apple and this apparently resolved all problems.

As far as the phone/steering wheel control is concerned, in my T30 Highline (MY2019) the dash display changes when a call comes in and you use the up/down and OK buttons to accept and end the call.
 

Taylorm

Member
VIP Member
I have the same issue. I’ve swapped leads and even got a Bluetooth car play adapter and still have issues. When I swap to the other usb c port after crackling it goes away for a while. Sounds like interference somewhere. Does anyone know how easy it is to remove the usb c port to investigate? Have a feeling it’s dodgy wiring or ports.
 

Kingsimon2000

Member
VIP Member
T6 Pro
One thing I do have is that if I pull the usb c port out of the dash it has to go back in the other port to be seen. The crackling isnt a wiring issue I'm sure.I think its down to the carplay software. As it can be fine then goes wonky... I thought at first it was my wiring harness coming loose and the idea filled with me with dread that I might have to take the dash out again! Bit of googling howver and it a known apple carplay fault across other car manufacturers.
 
Top